Asuinkustannukset osakehuoneistossa

Julkaistu
blog-05

Oletko ostamassa kotia kerros-, rivi- tai paritalosta? Asuinkustannukset ovat varmasti asia, joka asunnon ostopäätöstä tehtäessä kiinnostaa.
Monet varsinkin kerrostalossa asuneet ovat tottuneet siihen, että hoitovastike sisältää lähes kaikki asuinkustannukset. Näin usein onkin, mikäli lämmitysmuotona on kaukolämpö. Tällöin hoitovastike sisältää lämmityksen, kiinteistönhuollon, isännöinnin, kiinteistöveron ja kiinteistön vakuutukset. Kaukolämpölämmitteisessä kerrostalossa et kuitenkaan pysty itse vaikuttamaan lämmityskustannuksiin, vaan ne jakautuvat tasaisesti jokaiselle taloyhtiön osakkeen omistajalle.

Useissa rivitaloyhtiöissä on sähkölämmitys. Tällöin maksat em. hoitovastikkeeseen sisältyvien kulujen lisäksi lämmityksestä omassa sähkölaskussasi. Hoitovastike on tällöin tietenkin yleensä pienempi verrattuna samankokoiseen kerrostalohuoneistoon tai kaukolämpölämmitteiseen rivitalohuoneistoon.
Sähkölämmitteisessä asunnossa pystyt vaikuttamaan lämmityskuluihin säätämällä lämpöä pienemmäksi, asentamalla ilmalämpöpumpun (mikäli se on taloyhtiössä sallittua) sekä käyttämällä aktiivisesti asunnossa mahdollisesti olevaa varaavaa takkaa lämmittämiseen.
Mikäli taloyhtiön lämmitysmuodoksi on valittu maalämpö tai maakaasu, lämmityskulut on pääsääntöisesti myös tällöin sisällytetty hoitovastikkeeseen.

blogi-thermostat-05

Hoitovastikkeen lisäksi taloyhtiössä laskutetaan vesimaksua. Vanhemmissa yhtiöissä, joissa ei ole vielä tehty putkisaneerausta, vesimaksu jakautuu tasaisesti jokaiselle asukkaalle eli laskutus tapahtuu periaatteella €/henkilö/kk. Vesimaksun suuruus on laskettu koko talon keskimääräisen vedenkulutuksen ja siitä aiheutuvien kustannusten mukaan. Uudemmissa ja putkiremontoiduissa taloyhtiöissä jokaisella huoneistolla on oma vesimittari, joten laskutus tapahtuu asukkaan todellisen kulutuksen mukaan. Usein näissäkin taloyhtiöissä maksetaan kuukausittain vesimaksuennakkoa ennalta sovittu summa €/henkilö/kk, mutta laskutus tasataan kuitenkin yhtiön laskutuskäytännön mukaisesti kerran tai kaksi kertaa vuodessa todellisen kulutuksen mukaiseksi.

Yhtiövastike koostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta yhteensä. Rahoitusvastiketta maksetaan usein hoitovastikkeen, vesimaksun ja lämmityskulujen lisäksi. Rahoitusvastike muodostuu yhtiössä remontteja varten otetusta lainasta, jota lyhennetään kuukausittain rahoitusvastikkeen muodossa. Rahoitusvastike siis poistuu, kun laina on yhtiössä saatu maksettua. Oman osuutensa taloyhtiön remonttilainasta voi pääsääntöisesti maksaa pois myös kerralla, jolloin rahoitusvastikkeesta pääsee nopeasti eroon.
Mikäli ostat ihan uutta tai uudehkoa asuntoa, on siinä usein rakennusaikaista lainaosuutta jäljellä. Tätä lyhennetään niin ikään rahoitusvastikkeen muodossa, samoin kuin vanhemmissa taloyhtiöissä remonttilainoja. Tässäkin tapauksessa on usein mahdollista maksaa lainaosuus pois kerralla.
Kannattaa myös selvittää, onko rahoitusvastikkeen osuus rahoitettavissa mahdollisesti edullisemmin henkilökohtaisella lainalla verrattuna taloyhtiön lainaan?

Näiden kulujen lisäksi on asukkaan maksettavana tietenkin taloussähkö sekä mahdollinen yhtiöltä vuokrattu autopaikka ja saunavuoro. 

Ensi viikon aiheenamme ovat kiinteistöä koskevat asuinkustannukset.